EERSTE ECOPATH® IN VLAANDEREN IN SINT-TRUIDEN AANGELEGD.

Vandaag werd aan de Zwartveldstraat in Ordingen bij Sint-Truiden het eerste Ecopath® in ons land geplaatst, in aanwezigheid van burgemeester Ingrid Kempeneers en schepen Johan Mas. Het Ecopath® is een lijn van prefab-betonnen, duurzame en onderhoudsvrije fietspaden met een optimaal rijcomfort. Het concept, een samenwerking tussen Easypath Nederland en ecobeton water technologies, is nieuw in Vlaanderen maar wordt al een tijdje toegepast in Nederland.

Ecopath® is een gamma van prefab-betonnen fietspaden. Hun duurzaam karakter met een levensduurgarantie van meer dan 60 jaar vormt een enorme troef. Metingen van het OCW (Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw) en de Fietsersbond wezen uit dat het rijcomfort en de rijveiligheid van Ecopath® gelijkwaardig is met pas aangelegde asfaltfietspaden.

In functie van de behoeften, kan er geopteerd worden voor één of meerdere opties die verwerkt worden in de Ecopaths®. Zo kan er in de omgeving van scholen en ziekenhuizen gekozen worden voor het Thermopath®dat bij vriesweer eveneens ijsvrij blijft of het Solarpath® waarbij we zonnepanelen in het fietspad integreren of het Reflexpath® dat ideaal is in bosrijke gebieden met weinig lichtinval omdat het fietspad optimaal reflecteert. Kers op de taart is het Climatepath® dat ontworpen werd om tegemoet te komen aan de gevolgen van de wijzigingen van ons klimaat. Slim omgaan met hemelwater  is immers één van de grootste maatschappelijke uitdagingen. Zo wordt het hemelwater dat op het wegdek en het fietspad valt, afgeleid naar de onderbouw van het fietspad, waar het hemelwater o.m. gefilterd wordt teruggegeven aan de grondwatertafel door infiltratie.

Van de Easypaths werd een LCA (life cycle analysis) uitgevoerd aan de hand van een uniforme milieuprestatiebeoordelingsmethode, gebaseerd op de Europese norm EN 15804.Met deze methode wordt de milieuprestatie van een bouwproduct beschouwd gedurende zijn gehele levensduur. De totale impact van het bouwproduct wordt dan weergegeven aan de hand van de milieukostenindicator: 1 enkele score uitgedrukt in €/m².Met een MKI van 5.2 €/m² scoort het Easypath® uitstekend en is daarmee het milieuvriendelijkst product op de markt. Dit kan verklaard worden door de levensduurverwachting van meer dan 60 jaar, die een gevolg is van de uitzonderlijke betonkwaliteit die wordt gebruikt, en de erg lage exploitatiekosten.

CEO Luc Vandebeek“Het eerste Easypath® in Vlaanderen ligt nu in Sint-Truiden*. Deze fietspaden zijn snel aan te leggen op een zandbed en dat biedt heel wat voordelen. Omdat de dikte van de funderingslaag beperkt is, blijft er voldoende ruimte voor de boomwortels om zich te ontwikkelen, waardoor de Easypaths® de ideale oplossing vormen voor fietspaden waarbij wortelopdruk een probleem vormt.

“Zo ook dit fietspad hier in de Zwartveldstraat in Ordingen, dat bijzonder gevaarlijk was voor wielertoeristen. Dat is door het aangelegde Easypath nu verleden zijn. De Easypaths® worden in verschillende afmetingen in Sint-Truiden zelf geproduceerd. De vraag bij steden en gemeenten is alvast groot.”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters“Met de recente lancering van de nieuwe Vlaamse fietsambitie willen we het fietsaandeel in onze verplaatsingen nog meer doen stijgen, want er is een enorme groeimarge en die moeten we volop benutten. Zo moet fietsen in 2040 daarom nog meer dan vandaag veilig, comfortabel, efficiënt en voordelig zijn.”

“Kwaliteitsvolle infrastructuur is een basisvereiste voor veilig fietsverkeer, vanuit Vlaanderen investeren we dan ook massaal in fietsinfrastructuur. Daarnaast richten we ook binnen de wegenbouw onze blik op technologische innovatie. De klimaatadaptieve fietspaden van Ecopaths zijn naar de toekomst toe dan ook interessante elementen om in te spelen op de klimaatverandering.”  

Burgemeester Ingrid Kempeneers: “Het Easypath® is een fietspad dat door de unieke oppervlakteruwheid en lage rolweerstand garant staat voor meer fietsveiligheid en optimaal rijcomfort. Het zijn fietspaden die opvallend aangenaam fietsen. Als stad Sint-Truiden promoten we het fietsverkeer. Dit kadert hier perfect in.”

Schepen van openbare werken, Johan Mas. “We zijn verheugd dat het eerste Easypath® op Truiens grondgebied ligt. Het is een duurzaam en innovatief. Dat dit fietspad door ecobeton water technologies op Truiens grondgebied wordt geproduceerd, is een meerwaarde. Innovatie en ondernemen in eigen streek moedigen we toe. ”

CCO Jill Aquilani“Wij wensen de Vlaamse regering te bedanken voor de lancering van de nieuwe Vlaamse fietsambitie die in de eerste plaats een investering is in ons algemeen welzijn, wat eveneens aansluit bij onze “Concepts that drive society”. Als we het fietsaandeel in onze verplaatsingen willen doen stijgen, zijn veilige, comfortabele fietspaden een must om onze medemens een efficiënt en voordelig verplaatsingsalternatief te bieden. De diversiteit aan vehikels (elektrische fietsen, fietskarren, speedpedelecs, …) op onze fietspaden heeft een impact op ruimtegebruik en snelheid, waardoor kwalitatieve, bredere fietspaden, met een minimumbreedte van 2 meter, onontbeerlijk zijn. Bijgevolg zullen de nutsleidingen en de afwatering vaker onder het fietspad komen te liggen en wordt verstandig omgaan met de beschikbare openbare ruimte dé uitdaging.

“Snelle bereikbaarheid van deze ondergrondse infrastructuur zonder opbreekwerken is bijgevolg een must. Ook daar bieden de Ecopaths® een oplossing: ze zijn onmiddellijk in gebruik te nemen en ze zijn binnen de tien minuten op eenvoudige wijze weg te nemen voor werken aan nutsleidingen of afwatering, zonder hak-, slijp- of breekwerk. Opnieuw minder hinder voor de omwonenden. Het vermijden van opbreekwerk, betonafval dat hiermee gepaard gaat en de heraanleg onderstreept het ecologisch en economisch voordelig karakter van onze fietspaden. Dit is een echte gamechanger in het fietspadensegment.” 

Gerelateerde Artikels

Andere Artikels

Brandveiligheid Luiks beursgebouw on point dankzij brandwerende deksels

3 July 2023, 10:00 by ACO

De werken aan Halles de Foires – het nieuwe beursgebouw in Luik – zijn momenteel in volle gang.

“GEEN PLASSEN OF IJS MEER”: HEUSDEN-ZOLDER KIEST VOOR NIEUW TYPE FIETSPAD VAN TRUIENSE MAKELIJ

23 November 2022, 14:33 by Ecobeton Water Technologies

De Kapelstraat in Heusden-Zolder krijgt een fietsvriendelijke make-over.

Filterloos, performant en onderhoudsvriendelijk, daar moest deze kraan-en hijsspecialist niet lang over twijfelen

28 June 2022, 21:04 by ACO

Bij kraan- en hijsspecialist Sarens in Wolvertem werden 6 beto

Kunstig afwateren begint bij ACO

9 mei 2022, 15:04 by ACO

Tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte toont ACO

Ontdek het gamma van ACO Douche tijdens Stone & Tile

10 March 2022, 14:38 by ACO

ACO heeft veel meer te bieden dan afvoergoten alleen. Tijdens de vakbeurs Stone & Tile gaat ACO hier dieper op in.

ACO geeft afwatering een eigen gezicht

2 March 2022, 14:50 by ACO

Tijdens de vakbeurs Techni-Mat toont ACO d

ACO breidt het tuinassortiment uit

7 February 2022, 10:48 by ACO

Een nieuw jaar, dat zijn nieuwe producten. Ook in 2022 zijn er enkele nieuwigheden bij ACO House & Garden.

Hahbo bouwt de nieuwe jeugdlokalen voor Chiro in Zaventem!

3 September 2021, 13:32 by HAHBO

130 leden van de Chiro MikMak zitten al ruim 3 jaar in oude containers vlakbij het voetbal- en tenniscomplex aan het Zeen te Sterrebeek/Zaventem.