KWS-afscheiders op maat van het ambitieuze Alibaba

In het kader van de werken voor Alibaba op de luchthaven van Bierset is Nelles Frères verantwoordelijk voor de bodemsanering, de grondwerken, de ondergrondse waterafvoer, een deel van de nutsleidingen en de volledige afwerking (boordstenen, asfalt, beton, bestrating …). Ook de installatie van drie Oleopator-G-H’s behoorde tot het takenpakket. Dit zijn KWS-afscheiders met een grote capaciteit, die gefabriceerd worden door de firma ACO.

De werf bestrijkt circa 55.000 m² en omvat vooral de toegangen voor vrachtwagens en auto's tot de nieuwe logistieke hal (die ongeveer 30.000 m² groot is). Dit omvangrijke project moest in amper elf maanden tijd gerealiseerd worden. Thomas Bastin, werfleider bij Nelles Frères: "We zijn in augustus 2020 gestart en moeten in juni klaar zijn. Een vrij strakke deadline, die een goede coördinatie tussen alle betrokken partijen vereist."

Volumineus, maar makkelijk te installeren
De verharding bestaat hoofdzakelijk uit asfalt (circa 40.000 m²), betondallen voor de toegang tot de laad- en losplaatsen (circa 4.000 m²) en bestrating. De Oleopator-G-H’s voeren al het water af dat afkomstig is uit de zones met asfaltverharding. Ze zijn gedimensioneerd door het internationale studiebureau AECOM en hun installatie verliep vlot. Thomas Bastin: "We zijn het gewoon om dit soort producten te plaatsen, maar zelden zijn ze zo groot. Het ging om een afscheider met een capaciteit van 200 liter per seconde en twee andere modellen met een capaciteit van 300 liter per seconde. Deze afscheiders waren behoorlijk volumineus (ongeveer 30 m lang, inclusief slibvangput, voor het model van 300 l/s), maar zeer licht. Eén exemplaar is zelfs 8 meter diep geplaatst, wat gepaard ging met forse grondwerken."

Uitstekende technische ondersteuning
"We plukten de vruchten van een prima samenwerking met Frank Lenaers, sales manager bij ACO, die ons samen met zijn ingenieur op voorhand alle technische informatie heeft verschaft: aansluitingsniveaus, te respecteren hellingsgraden, types materialen die gebruikt moesten worden voor de plaatsing, methodes om ballast aan te brengen op de afscheiders ... Dit alles werd zeer duidelijk gecommuniceerd, waardoor wij onze werkzaamheden goed konden plannen. Het installeren van de afscheiders was een waar plezier, na maanden van technische voorbereiding. Op amper twee dagen waren we klaar", benadrukt Thomas Bastin.

Afscheiders in drie zones
Ing. Rony Verbuyst, Project Engineer bij ACO: "De klant was op zoek naar een systeem dat een volledige afvoer van het oppervlaktewater in drie zones van 1 tot 1,5 hectare mogelijk zou maken, waarbij het aantal afscheiders tot een strikt minimum beperkt zou blijven. We hebben optimaal op deze specifieke vraag ingespeeld door in elk van de drie zones een afscheider te installeren, gedimensioneerd op basis van de WTCB-parameters op het vlak van neerslagintensiteit – lees: 200 liter per seconde en per hectare. Uiteindelijk viel de keuze op een KWS-afscheider van 200 l/s met geïntegreerde slibvanger en twee KWS-afscheiders van 300 l/s met afzonderlijke slibvanger." Dit project past perfect bij de competenties van ACO: wanneer er vraag is naar modellen met een grote capaciteit – meer dan 100 l/s – dan is de Oleopator-G-H altijd een goede keuze.

Stevig, maar makkelijk te transporteren
Deze KWS-afscheiders zijn vervaardigd uit glasvezelversterkt polyester, dat sterker is dan polyethyleen. In dit project werden ze geplaatst op een minimale afvoerdiepte van 5 m onder de nieuwe afwerking, wat een troef is. Om een probleemloze installatie te garanderen, werkten de ACO-ingenieurs samen met de aannemer om de vereiste druk voor de mangatdeksels, de juiste hoogte en de aangewezen diameters voor de inlaat- en uitlaatfittingen te bepalen. De kers op de taart was dat de aparte slibvangputten voor de 300 l/s-afscheiders een transportvoordeel met zich meebrachten, aangezien het mogelijk was om afscheiders en slibvangputten afzonderlijk te vervoeren.

Over ACO
ACO is specialist in afwatering. Het ACO-productgamma beheerst de gehele afwateringsketen, van het opvangen van water tot het afgeven aan de bodem, aan de openbare riolering of aan oppervlaktewater. ACO biedt daarin niet alleen hoogkwalitatieve producten, maar ook kennis, service en support. De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechnieken.

De Oleopator-G-H is een olieafscheider uit glasvezelversterkt kunststof GVK voor grote debieten. Olieafscheiders zijn een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing om schadelijke koolwaterstoffen (KWS) uit het oppervlakte- en afvalwater van parkings, wasstraten, benzinestations, … te filteren. Deze mogen niet in de riolering terecht komen. Door de zwaartekracht worden olie, sedimenten of fijne deeltjes van het vervuild water gescheiden.

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. de redactie van Grond/Weg/Waterbouw – Niels Rouvrois en Philippe Selke – Foto’s: Nelles Frères.
 

Gerelateerde Artikels

Andere Artikels

Brandveiligheid Luiks beursgebouw on point dankzij brandwerende deksels

3 July 2023, 10:00 by ACO

De werken aan Halles de Foires – het nieuwe beursgebouw in Luik – zijn momenteel in volle gang.

EERSTE ECOPATH® IN VLAANDEREN IN SINT-TRUIDEN AANGELEGD.

19 April 2023, 21:35 by Ecobeton Water Technologies

Vandaag werd aan de Zwartveldstraat in Ordingen bij Sint-Truiden het eerste Ecopath® in ons land geplaatst, in aanwezigheid van burgemeester Ingrid Kempeneers en schepen Johan Mas.

“GEEN PLASSEN OF IJS MEER”: HEUSDEN-ZOLDER KIEST VOOR NIEUW TYPE FIETSPAD VAN TRUIENSE MAKELIJ

23 November 2022, 14:33 by Ecobeton Water Technologies

De Kapelstraat in Heusden-Zolder krijgt een fietsvriendelijke make-over.

Filterloos, performant en onderhoudsvriendelijk, daar moest deze kraan-en hijsspecialist niet lang over twijfelen

28 June 2022, 21:04 by ACO

Bij kraan- en hijsspecialist Sarens in Wolvertem werden 6 beto

Kunstig afwateren begint bij ACO

9 mei 2022, 15:04 by ACO

Tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte toont ACO

Ontdek het gamma van ACO Douche tijdens Stone & Tile

10 March 2022, 14:38 by ACO

ACO heeft veel meer te bieden dan afvoergoten alleen. Tijdens de vakbeurs Stone & Tile gaat ACO hier dieper op in.

ACO geeft afwatering een eigen gezicht

2 March 2022, 14:50 by ACO

Tijdens de vakbeurs Techni-Mat toont ACO d

ACO breidt het tuinassortiment uit

7 February 2022, 10:48 by ACO

Een nieuw jaar, dat zijn nieuwe producten. Ook in 2022 zijn er enkele nieuwigheden bij ACO House & Garden.