Filterloos, performant en onderhoudsvriendelijk, daar moest deze kraan-en hijsspecialist niet lang over twijfelen

Bij kraan- en hijsspecialist Sarens in Wolvertem werden 6 betonnen filterloze olieafscheiders van ACO geplaatst zodat op de volledige site koolwaterstoffen (KWS), oliën en benzine gravitair afgescheiden kunnen worden. Aloca ontfermde zich over de werken en de plaatsing van de afscheiders, die op hun beurt geleverd werden door ACO, specialist in oplossingen voor regenwaterbeheer en afvalwaterbehandeling. “Er werd gekozen voor de filterloze Oleosmart afscheiders, die een grote meerwaarde zijn op plaatsen waar veel zwevende stoffen, slib of andere verontreinigingen aanwezig zijn die eventueel op de filter kunnen afzetten”, aldus ing. Rony Verbuyst van ACO.

Sarens is al jaar en dag een referentie op het vlak van kraanverhuur, zwaar hijswerk en engineered transport. In het kader van de behandeling van hemelwater hebben Sarens, Aloca en ACO naar de beste oplossing gezocht om de bedrijfssite te behandelen tegen het lozen van vervuild water belast met koolwaterstoffen (KWS), olie en benzine, minerale oliën. Uiteindelijk werd er gekozen om op zes strategische plaatsen Oleosmart afscheiders te plaatsen. “Aansluitend heeft Aloca de uitvoeringsplannen gemaakt”, vertelt Aloca-zaakvoerder Kurt Francken. “De keuze voor de producten van ACO lag voor ons voor de hand. In 2021 waren wij één van de grootste afnemers van KWS-installaties van ACO en al sinds 2009 installeren we de producten van ACO. De grootste uitdaging in dit project was het stabiel uitvoeren van de graafwerken, bemoeilijkt omwille van grondwaterverlaging, en het manipuleren van het gewicht van de afscheiders. De hijswerken van Sarens zelf kwamen hierbij uiteraard goed van pas. Het project is volledig gelopen zoals gepland.”

 

Voordelen van Oleosmart

“Voornamelijk op plaatsen waar veel zwevende stoffen, slib of andere verontreinigingen aanwezig zijn die eventueel op de filter kunnen afzetten heeft dit type afscheider zijn meerwaarde”, verduidelijkt Rony Verbuyst de keuze voor Oleosmart. “Het is een betonnen filterloze olieafscheider die volledig Klasse 1 gecertifieerd is volgens de geldende NBN EN 858-norm. Dit betekent dat ze dezelfde performantie hebben als coalescentieafscheiders, met het extra voordeel dat er geen filter aanwezig is.  De installatie is dus onderhoudsvriendelijk en kostenbesparend.”

“Verder is Oleosmart ook getest op reële debieten op een testbank waardoor we de vereiste performantie kunnen garanderen. Meer nog, we weten dat dit type afscheider minder onderhevig is aan fluctuaties bij de stortbuien dan een klassieke afscheider. Tenslotte is Oleosmart ook voorzien van een inwendige coating, wat de circulariteit ten goede komt. Er zal dus geen olie of dergelijke in de betonwand infiltreren. Bij Sarens werd Oleosmart zowel in de ronde als rechthoekige uitvoering geplaatst.”

 

Ideale oplossing

Het is niet de eerste Oleosmart die bij Sarens geplaatst werd. Rony Verbuyst: “In 2014 werd al een Oleosmart geïnstalleerd en dankzij de prima resultaten lag de keuze dan ook voor de hand. Op de site zijn er heel wat fijn stof, minerale oliën en vetten die afgevoerd zullen worden naar de olieafscheiders en in totaal zal zo’n 300 l/s extra behandeld worden. Het merendeel van dit hemelwater zou in het oppervlaktewater terechtkomen waardoor onze voorkeur dus uitging naar een systeem met volledige behandeling, zonder bypass. Omwille van de zware kranen die al op de site staan opgesteld, bleken onze betonnen kuipen, die steeds SLW60 gekeurd zijn, de ideale oplossing.”

Het plaatsen van de afscheiders verliep bijzonder vlot. “Het moet gezegd dat de samenwerking met Aloca en Sarens zeer goed verloopt. We gaan geregeld ter plaatse om eventuele vragen te beantwoorden. Het aansluiten en testen van de oliedetectiesystemen is de volgende fase, die ook door ons zal opgevolgd worden. ACO werd van in het begin van het project betrokken bij de bespreking van de verschillende knelpunten. Uiteraard durft een project tijdens de voorbereidende fases wel eens te veranderen. Dat was met dit project niet anders en ook dan kunnen we ons zeer flexibel en oplossingsgericht opstellen”, besluit Rony Verbuyst.

Over ACO
ACO is specialist in afwatering. Het ACO-productgamma beheerst de gehele afwateringsketen, van het opvangen van water tot het afgeven aan de bodem, aan de openbare riolering of aan oppervlaktewater. ACO biedt daarin niet alleen hoogkwalitatieve producten, maar ook kennis, service en support. De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechnieken.

De Oleosmart-C is een filterloze olieafscheider volgens de NBN EN 858 en geschikt voor inbouw in de grond. De afvalwaterstroom wordt van bij aanvang door een innovatief coalescentiekanaal geleid waardoor lichte vloeistoffen, zwevende stoffen en slib onmiddellijk gescheiden worden. Het coalescentiekanaal is zelfreinigend, hoeft niet te worden vervangen en is nagenoeg onderhoudsvrij.

 

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Niels Rouvrois en Philippe Selke – Foto’s: ACO

Meer informatie over de Oleosmart-C vind je hier. Bekijk meer foto’s van de realisatie via deze link.

Andere Artikels

Brandveiligheid Luiks beursgebouw on point dankzij brandwerende deksels

3 July 2023, 10:00 by ACO

De werken aan Halles de Foires – het nieuwe beursgebouw in Luik – zijn momenteel in volle gang.

EERSTE ECOPATH® IN VLAANDEREN IN SINT-TRUIDEN AANGELEGD.

19 April 2023, 21:35 by Ecobeton Water Technologies

Vandaag werd aan de Zwartveldstraat in Ordingen bij Sint-Truiden het eerste Ecopath® in ons land geplaatst, in aanwezigheid van burgemeester Ingrid Kempeneers en schepen Johan Mas.

“GEEN PLASSEN OF IJS MEER”: HEUSDEN-ZOLDER KIEST VOOR NIEUW TYPE FIETSPAD VAN TRUIENSE MAKELIJ

23 November 2022, 14:33 by Ecobeton Water Technologies

De Kapelstraat in Heusden-Zolder krijgt een fietsvriendelijke make-over.

Kunstig afwateren begint bij ACO

9 mei 2022, 15:04 by ACO

Tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte toont ACO

Ontdek het gamma van ACO Douche tijdens Stone & Tile

10 March 2022, 14:38 by ACO

ACO heeft veel meer te bieden dan afvoergoten alleen. Tijdens de vakbeurs Stone & Tile gaat ACO hier dieper op in.

ACO geeft afwatering een eigen gezicht

2 March 2022, 14:50 by ACO

Tijdens de vakbeurs Techni-Mat toont ACO d

ACO breidt het tuinassortiment uit

7 February 2022, 10:48 by ACO

Een nieuw jaar, dat zijn nieuwe producten. Ook in 2022 zijn er enkele nieuwigheden bij ACO House & Garden.

Hahbo bouwt de nieuwe jeugdlokalen voor Chiro in Zaventem!

3 September 2021, 13:32 by HAHBO

130 leden van de Chiro MikMak zitten al ruim 3 jaar in oude containers vlakbij het voetbal- en tenniscomplex aan het Zeen te Sterrebeek/Zaventem.