Cross Laminated Timber – uitgelicht

CLT of volledig Cross Laminated Timber, bestaat zoals de naam het zelf zegt uit panelen in massief, kruiselings verlijmd hout. Deze zijn volledig vervaardigd uit massief vuren hout.

De lagen worden structureel en onder hoge druk haaks op elkaar gelijmd met een oplosmiddelvrije lijm die voldoet aan de strengste Europese normen (voor gezondheid en weerstand). De houtvezels liggen kruiselings in beide richtingen voor een onbuigzaam effect. Dit levert robuuste dragende panelen op, met de bijzonderheid dat ze bestand zijn tegen gelijktijdige zware spanningen in meerdere richtingen. Ze bieden ook bijzonder hoge prestatievermogens wat betreft sterkte, stabiliteit en afwezigheid van dimensievariatie (zelfde dilatatie als beton). Bovendien behouden ze hun natuurlijke houtaspect.

De maximum afmeting van één paneel bedraagt 24 m op 3,5 m breedte.

Dankzij hun mechanische weerstand kunnen ze fungeren als alle al dan niet dragende elementen van een gebouw: muren, vloeren, plafonds, daken, wanden, trappenhuizen enz.

Globaal gezien zal deze structuur 7 à 10 maal lichter zijn dan een betonnen structuur. Bovendien heeft dit materiaal veel minder muurdikte nodig om eenzelfde last te dragen.

CLT-hout kan worden bekleed met isolatiemateriaal en van elke gevelafwerking (baksteen, hout, bepleistering enz.) of binnenbekleding (pleisterwerk, verf, beits enz.) voorzien worden. Het kan ook zichtbaar blijven met een gladgeschuurd oppervlak.

Deze bouwtechniek beantwoordt aan de nood om duurzaam materiaal met dezelfde of betere eigenschappen dan traditionele materialen (beton, staal) te gebruiken. Ze verbetert ook bouwtechnieken met hout (houtskeletbouw, kruiselings verlijmd niet-gelamelleerd massief hout, niet kruiselings verlijmd, gespijkerd massief hout enz.).

De dragende eigenschappen en de lichtheid van de panelen biedt mogelijkheden om allerhande constructies te bouwen:

  • woningen van alle aard
  • residentiële- of kantoorgebouwen (tot 9 verdiepingen en meer)
  • multiresidentiële constructies
  • scholen en crèches
  • industriële en commerciële gebouwen
  • verhogingen van bestaande gebouwen

Om aan te tonen dat de toepassing bijna ongelimiteerd is verwijzen we naar een project in Duitsland. Daar bestond de vraag om windmolens veel hoger te gaan bouwen om ze op die manier ook tegen heuvels of vlakbij bossen te kunnen bouwen.
Hierbij worden hoogtes verwacht van 140 tot 165 m. Omdat staal ook zijn beperkingen heeft, is clt gebruikt om te komen tot dergelijke hoogtes.

Wil je hier meer over weten? contacteer ons www.aeon-architecten.be

Gerelateerde Artikels

Andere Artikels

ACO breidt het tuinassortiment uit

7 February 2022, 10:48 by ACO

Een nieuw jaar, dat zijn nieuwe producten. Ook in 2022 zijn er enkele nieuwigheden bij ACO House & Garden.

Hahbo bouwt de nieuwe jeugdlokalen voor Chiro in Zaventem!

3 September 2021, 13:32 by HAHBO

130 leden van de Chiro MikMak zitten al ruim 3 jaar in oude containers vlakbij het voetbal- en tenniscomplex aan het Zeen te Sterrebeek/Zaventem.

KWS-afscheiders op maat van het ambitieuze Alibaba

2 September 2021, 10:56 by ACO

In het kader van de werken voor Alibaba op de luchthaven van Bierset is Nelles Frères verantwoordelijk voor de bodemsanering, de grondwerken, de ondergrondse waterafvoer, een deel van de nutsle

PowerDrain Seal in, de goot die nieuwe mogelijkheden biedt

7 April 2021, 10:33 by ACO

Zonder volledige betonomhulling klaar voor het zware werk

Elegant en discreet afwateren in de tuin met de nieuwigheden van ACO

2 April 2021, 12:30 by ACO

Ook in deze bizarre tijden staat ACO niet stil. Zo wordt het gamma ACO Garden omgedoopt tot “ACO House & Garden”. We willen hierbij complete watermanagement oplossingen bieden.

De nieuwe generatie douchegoten van ACO

2 April 2021, 12:23 by ACO

Het leven kan soms ingewikkeld zijn, streven naar eenvoud is dan ook vaak een verademing. Daarom komt ACO Douche naar buiten met een nieuwe generatie douchegoten.

Akoestische eigenschappen van een spouwmuur met gordijnen

VIDEO | 13 November 2020, 11:44 by Does It Hertz

De experten van Does It Hertz zijn er in geslaagd om via een meerlagig gordijn, door de juiste materialen te combineren en creatief op te hangen, het principe van een spouwmuur na te bootsen.

Sloop en heropbouw van 21% naar 6% BTW

2 November 2020, 20:19 by Bouwdatabase

Vanaf 1 januari 2021 wordt het mogelijk om gedurende een periode van 2 jaar te slopen en herbouwen aan 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21%. Ook reeds opgestartte dossiers komen in aanmerking