Cross Laminated Timber – voordelen

Grote architecturale vrijheid dankzij zijn grote draagvermogen kan men zich met dit materiaal aan gedurfde architectuur wagen (oversteek, terras enz.) en zijn er kansen voor een uitgesproken personalisering van het gebouw.

Tijdbesparend

De paneeldikte wordt optimaal berekend tijdens de voorstudie van het gebouw in samenspraak met ons team en de constructeur. In de werkplaats wordt op elk paneel alle nodige insnijdingen en verzagingen voorzien, tot de exacte definitieve afmetingen. Alle openingen (deuren, vensters) en eventuele technische holten voor sanitair en elektriciteit worden dus vooraf aangebracht. Met behulp van digitaal aangestuurde machines wordt precisiewerk afgeleverd, tot de millimeter, zelfs in het raam van de ruwbouw. De uitgezaagde panelen worden gebruiksklaar op de werf afgeleverd.

Dankzij het precisiewerk in het atelier kunnen de ramen tegelijk met de muren besteld worden. Het constructiewerk schiet bovendien ongelofelijk snel op dankzij de eenvoudige assemblage. Het gebouw wordt dan ook in recordtijd samengesteld.

De ruwbouw van een woning is gemiddeld in vijf werkdagen klaar.

Volledig droge constructie

CLT vraagt niet de minste droogtijd. Deze constructie in prefab elementen vraagt geen droogtijd: de afwerking kan meteen starten! Bij muren, vloeren en dak, verloopt de constructie volledig droog. Door te werken met droog en vooraf tot op de mm verzaagd materiaal kunnen de tweede bouwfase (isolatie) en de afwerking elkaar in recordtijd opvolgen. Dit zorgt voor 4 tot 6 maanden tijdwinst over het hele bouwproces.

Geen verzakkingen of vervormingen

De stijfheid in beide richtingen, de prefabricage en de droogconstructie zorgen ervoor dat de constructie onmiddellijk bestand is tegen alle belastingen: er doen zich géén verzakkingen of vervormingen voor.

Een propere bouwwerf

Bij bouwwerken op of tegen een bestaande en reeds in gebruik genomen woning of andere constructie, is het dankzij deze bouwtechniek mogelijk zodanig netjes te werken dat de bewoning ononderbroken voortgezet kan worden. Er is geen gebruik van water en zodoende ook geen modder op de bouwplaats.

Beter voor u, maar ook voor uw buren

U zult veel sneller over uw gebouw beschikken en dat is niet het enige voordeel. Aangezien de ruwbouw in enkele dagen in plaats van weken klaar is, zal de buurt veel minder hinder ondervinden. Meer bepaald in stedelijke omgeving vermijdt u kosten voor het inpalmen van de openbare weg door uw werkzaamheden.

Perfecte isolatie en luchtdichtheid: forse energiebesparingen

CLT biedt het voordeel perfect luchtdicht te zijn. Dat is een aanzienlijk verschil met andere constructietechnieken. CLT garandeert u ook de luchtdichtheid van de wanden zelf .

Mits een goede plaatsing kost het dan ook weinig moeite om mooie resultaten te halen bij de blowerdoor testen.

http://www.epc-platform.be/energie-sparen/blowerdoortest-luchtdichtheidsmeting

CLT biedt van nature veel betere eigenschappen inzake thermische isolatie dan traditionele materialen (beton, staal enz.). De thermische geleiding van CLT ligt 7 tot 10 keer lager dan die van beton. Deze constructietechniek biedt aanzienlijke en relevante voordelen voor wie de doelstellingen inzake energieprestaties nastreeft.

CLT-gebouwen zijn de meest performante wat energie aangaat, met evidente voordelen voor de planeet en voor uw portefeuille. En dit voor hun volledige levenscyclus.

Voor de EPB adviseur kan bovendien ook eenvoudig de bouwknopen mee verrekenen in zijn software. Tot op heden werd dit vaak niet gedaan omdat het werk niet opwoog tegen het te behalen voordeel in E-punten.

Grotere bewoonbare oppervlakte

Dankzij het gebruik van CLT mag de dikte van dragende muren meestal met 28 tot 47 % verminderd worden in vergelijking met de standaarddikte bij een constructie in blokken of beton.

Dunnere muren betekent meer plaats en dat levert meerdere voordelen:

  • Een aanzienlijke verhoging van de isolatiedikte om gemakkelijk de norm voor passiefwonen te bereiken. Zelfs in dat geval zal de totale dikte van de muur kleiner zijn dan die van een betonstructuur. De houten wand is smaller voor hetzelfde draagvermogen en de isolatie mag dunner zijn omdat de houten wand zélf al een groter isolerend effect heeft.
  • Of een verhoging van de bewoonbare oppervlakte met 4 à 8 %, bij identieke isolatie.

Een reëel gevoel van comfort en welzijn

CLT «ademt» net als massief hout. Hierdoor heeft het ook een uitstekend vermogen tot reguleren van de omgevingsvochtigheid. Zo ontstaat een aangenaam en evenwichtig klimaat in huis. Overtollige vochtigheid wordt opgeslorpt en teruggegeven zodra de omgevingslucht te droog is.

De panelen die de muren, het dak en de vloerplaten vormen, zijn thermisch isolerend en houden de warmte tegelijk uitzonderlijk goed vast. In de winter voelen de wanden nooit koud aan, in de zomer bieden ze optimale bescherming tegen de hitte. Ze ademen in elk seizoen en geven dus een levensecht, aangenaam en geruststellend gevoel van zachtheid.

Het massieve hout van de wanden – al dan niet zichtbaar – is een edel en rustgevend materiaal. Je vóélt het comfort van de band met de natuur en met natuurlijk materiaal, een erg aangename gewaarwording.

Verhogingen van bestaande gebouwen worden normaal beknot door het beperkte dragende vermogen van dat bestaande gebouw. Dankzij deze techniek is heel wat mogelijk waar andere technieken machteloos toekijken.

Weg met de vooroordelen: hout is bestand tegen vuur, aardschokken en de tand des tijds

Goede vuurbestendigheid 

Wie hout zegt, denkt ook aan vuur en is dan gauw geneigd om het te mijden in de woningbouw. Dit is nochtans een foute voorstelling. Hout «brandt» niet in een vuur, maar «verteert», tegen 46 mm per uur. Op 5 mm van het verteerde gedeelte bedraagt de temperatuur van het hout slechts 100°C, en wordt de dragende structuur niet aangetast. Dit draagt bij tot het handhaven van de stabiliteit tijdens een brand. In tegenstelling tot beton en staal die vervormen en instorten, behoudt hout zijn mechanische eigenschappen: het vervormt niet! In die omstandigheden heeft de brandweer meer tijd om te handelen in een houten gebouw dan in een constructie met een betonnen of stalen structuur. Hout houdt 60 tot 120 minuten stand bij brand, en dat is ruim voldoende voor een interventie van de brandweer.

Seismische weerstand 

Houten gebouwen zijn zeer resistent tegen aardschokken. Hun vermogen om trillingen en kleine vervormingen te absorberen in uitzonderlijke omstandigheden van seismische aard laat toe om de bewegingen van het terrein te volgen en een schok te absorberen zonder in te storten. De verbindingen tussen de verschillende structurele elementen doen geen afbreuk aan deze flexibiliteit, omdat zij eveneens deelnemen aan de verplaatsing en absorptie van de schokken.

In risicozones wordt het stutwerk vaak versterkt, maar zonder het schokabsorptievermogen te ondergraven.

Grote duurzaamheid en bestendigheid 

Als we het over duurzaamheid hebben, hoeft hout niet onder te doen voor steen. Als hout goed wordt onderhouden, kunnen gebouwen de tand des tijds doorstaan. Het oudste houten gebouw, de Japanse tempel Horyu-Ji in Ikaruga, werd naar verluidt opgericht in de 8e eeuw. De Russische orthodoxe kerken zijn honderden jaren oud, ondanks temperatuurverschillen van soms -50°C tot +50°C tussen winter en zomer. En hoe verder je naar het noorden trekt (Zweden, Finland), hoe meer de mensen bouwen met hout, ondanks het strenge klimaat!

Duurzaam en ecologisch materiaal

Hout is per definitie een milieuvriendelijk bouwmateriaal. Zelfs het afval van dit natuurlijke materiaal en ook de bouwresten worden gerecycleerd en gevaloriseerd.

De exploitatie, transformatie en aanwending van hout verslinden overigens minder energie dan die van andere structuurmaterialen die in de bouw worden gebruikt. Hierdoor wordt voor de constructie van een CLT-gebouw 2 tot 3 keer minder energie verbruikt dan voor een vergelijkbaar traditioneel gebouw.

Tot slot is de groeicyclus van het naaldhout dat in de constructie wordt gebruikt, korter dan de gemiddelde levenscyclus van deze gebouwen. Volgens dit criterium kan men gerust stellen dat panelen van kruiselings verlijmd meerlagig massief hout een hernieuwbaar bouwmateriaal vormen.

CLT wordt geproduceerd met hout uit PEFC gecertificeerde bossen.

Een PEFC certificaat toont aan dat CLT volgens de hoogste ecologische standaarden wordt geproduceerd.

De hernieuwbare grondstof hout is een milieuvriendelijk bouwproduct en een verantwoorde keuze in de strijd tegen de klimaatverandering.

Tijdens de groei van een boom absorbeert hij koolstofdioxide(co2) uit de atmosfeer.

In een uit massiefhout geconstrueerd gebouw blijft de koolstofdioxide gedurende de levensduur opgeslagen.

Tegelijkertijd groeien met behulp van zonne-energie en fotosynthese nieuwe bomen die nog meer koolstofdioxide opnemen.

Dit proces vertraagt de klimaatverandering.

Door een zorgvuldige productieplanning wordt gewaarborgd dat het gebruikte ruwmateriaal voor de productie van CLT zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.

Bekijk zeker even onderderstaande  filmpjes.

Bespaar geld. Nu én later.

Een CLT-gebouw kan twee keer zo snel opgeleverd worden in verhouding tot een traditionele constructie. Deze tijdwinst en middelen genereert dus een mooie financiële besparing (tot 9 % minder).

Dankzij de energetische kwaliteiten van het gebouw bespaart u ook gedurende de hele levensduur van het gebouw. Hou ook rekening met de levenskwaliteit en de positieve impact op welzijn, stress en gezondheid.

U realiseert dus een grootschalige besparing door te bouwen en te wonen in een constructie van CLT panelen.

Laat uw ideeën maar komen: wij maken het waar! www.aeon-architecten.be

Gerelateerde Artikels

Andere Artikels

Brandveiligheid Luiks beursgebouw on point dankzij brandwerende deksels

3 July 2023, 10:00 by ACO

De werken aan Halles de Foires – het nieuwe beursgebouw in Luik – zijn momenteel in volle gang.

EERSTE ECOPATH® IN VLAANDEREN IN SINT-TRUIDEN AANGELEGD.

19 April 2023, 21:35 by Ecobeton Water Technologies

Vandaag werd aan de Zwartveldstraat in Ordingen bij Sint-Truiden het eerste Ecopath® in ons land geplaatst, in aanwezigheid van burgemeester Ingrid Kempeneers en schepen Johan Mas.

“GEEN PLASSEN OF IJS MEER”: HEUSDEN-ZOLDER KIEST VOOR NIEUW TYPE FIETSPAD VAN TRUIENSE MAKELIJ

23 November 2022, 14:33 by Ecobeton Water Technologies

De Kapelstraat in Heusden-Zolder krijgt een fietsvriendelijke make-over.

Filterloos, performant en onderhoudsvriendelijk, daar moest deze kraan-en hijsspecialist niet lang over twijfelen

28 June 2022, 21:04 by ACO

Bij kraan- en hijsspecialist Sarens in Wolvertem werden 6 beto

Kunstig afwateren begint bij ACO

9 mei 2022, 15:04 by ACO

Tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte toont ACO

Ontdek het gamma van ACO Douche tijdens Stone & Tile

10 March 2022, 14:38 by ACO

ACO heeft veel meer te bieden dan afvoergoten alleen. Tijdens de vakbeurs Stone & Tile gaat ACO hier dieper op in.

ACO geeft afwatering een eigen gezicht

2 March 2022, 14:50 by ACO

Tijdens de vakbeurs Techni-Mat toont ACO d

ACO breidt het tuinassortiment uit

7 February 2022, 10:48 by ACO

Een nieuw jaar, dat zijn nieuwe producten. Ook in 2022 zijn er enkele nieuwigheden bij ACO House & Garden.