Wat doet een architect nu exact?

Wat doet een architect nu exact?

Een vraag die voor heel wat verwarring zorgt.

Wat zeg je? Mooie tekeningen van gebouwen maken?

Wel… niet alleen dat, maar we zijn ongelooflijk blij dat je onze schetsen mooi vindt.

Misschien ken je niet veel architecten, misschien zijn er niet veel in jouw buurt, misschien hebben jullie nog nooit met een architect samengewerkt of nodig gehad, misschien beslisten jullie om te werken met een interieurarchitect of een aannemer. En voor sommigen onder jullie zal het een once-in-a-lifetime-opportunity zijn om samen met een architect jullie droomhuis te ontwerpen en te realiseren. Vandaar dat we niet schrikken dat veel mensen eigenlijk niet weten wat ons takenpakket inhoudt of waarom jullie met ons zouden werken. We tekenen tenslotte jullie plannen zonder meer.

We kunnen stellen dat architecten manusjes van alles zijn. We zijn ontwerpers, planners, coördinators, managers, adviseurs en bieden een luisterend oor. We interpreteren jullie ideeën, analyseren bestaande condities, ontwikkelen ontwerpen, integreren bouwsystemen, creëren architecturale en constructiedetails, selecteren afwerkingen en observeren de uitvoering van jullie plannen. We werken volgens de verplichte bouwvoorschriften, in relatie met ingenieurs, aannemers, specialisten, en mensen zoals u.

We beschikken over een uitgebreide set aan vaardigheden die ons bekwaam maken om vele zaken tot een goed einde te brengen. We zijn creatieve denkers die niet alleen het grote geheel zien, maar ook de vele kleine details. We kunnen het eindresultaat en de 100 kleine stappen tussen de initiële schets op een stukje papier tot het laatste likje verf in het afgewerkte gebouw visualiseren.

 

Het groter geheel

Wat doet een architect exact? In een notendop ontwerpen we gebouwen, maar meer dan juist gebouwen. Een ervaring met een architect is heel divers en uiteenlopend. We creëren aangename ruimtes om in te leven, werken, spelen en leren, die praktisch functioneren en optimaal benut worden. Dit doen we door gebruik te maken van materialen en lichtstrategieën welke de “sleutel”-aspecten van het project benadrukken en we integreren al de verschillende mechanische, elektrische, sanitaire voorzieningen en lichtsystemen in een holistisch ontwerp. Dit zijn nog maar enkele van de ontwerptaken. Onze creativiteit moet een plaats vinden naast de vele bouwschriften en we worstelen ons een weg doorheen de vergunningsprocedures. We werken niet alleen aan jullie ontwerp, maar we treden ook op als jullie advocaat gedurende het volledige project om te verzekeren dat aannemers het gebouw op een correcte manier en naar behoren bouwen.

Als je aan 5 architecten vraagt wat ze doen op dagelijkse basis, zal je 5 verschillende antwoorden krijgen. Wat we doen op dagelijkse basis varieert aanzienlijk en hangt af van een aantal factoren: waar je projecten gevestigd zijn, aan welke type van projecten we werken, in welke fase onze projecten zich bevinden en nog een aantal andere zaken.

Misschien daarom dat zoveel mensen niet exact weten wat we doen.

Wanneer jij als toekomstige bouwheer ons aanspreekt, zitten we graag even samen voor een verkennend gesprek. We komen graag meer te weten over jullie project, jullie persoonlijkheid, wat jullie belangrijk vinden, wat jullie zoeken in een architect, en bovenal wat jullie verwachtingen zijn over het project en onze samenwerking. Vele mensen zijn niet zeker waarvoor ze hulp nodig hebben of hoe het proces werkt. Daarom spenderen we tijd jullie om hierin duidelijkheid te scheppen. Afhankelijk van elke bouwheer en elk project kunnen onze diensten enorm verschillen.

 

Totaalprojecten

Voor diegenen die wensen beroep te doen op onze volledige kennis en expertise van opstart tot de uiteindelijke verwezenlijking treden we op als partner in totaalprojecten. Voor deze diensten, zijn onze projecten opgedeeld in fasen: kennismaking, scanning/opmaken van de bestaande toestand, het ontwerpen, de bouwaanvraag, de aanbesteding, het bouwproces (uitvoering/realisatie) en het uiteindelijke resultaat (oplevering).

We gaan doorheen het volledige proces van analyseren van de bouwgrond/project en de vereiste regelgeving tot het aanbieden van ontwerpopties en het opvolgen van één van de gekozen ontwerpen tot de verwezenlijking ervan.

Het is moeilijk te omschrijven wat we doen gedurende deze fasen in een aantal zinnen want er zijn zoveel taken (tenzij jullie een aantal uren tijd hebben om te luisteren). We kunnen het samenvatten als volgt: ons typisch proces van totaalprojecten omvat het volgende:

Er zijn van te voren taken die we doen alvorens om onszelf te vereenzelvigen met het doel van het project: de strekking, de plaats en de regelgeving. Daarna duiken we in het ontwerp. Op hetzelfde moment bekijken de bouwvoorschriften. Na het ontwerp komt de bouwaanvraag aanbod en schakelen we een versnelling hoger naar de uiteindelijke uitvoering waar we optreden als observators zodat alles uitgevoerd wordt naar het vooropgesteld ontwerpplan en dat alles voldoet aan de bouwstandaarden zoals afgesproken.

 

Hierbij een snelle opsomming van typische taken dat we doen bij de meeste projecten:

Voorontwerp

 • Bekijken van de doelstellingen van het project, gebaseerd op jullie noden, behoeften en wensen
 • Budget bekijken en het vooropgestelde schema van het project
 • Bepalen of bepaalde goedkeuringen nodig zijn of onderzoeken va specifieke bouwvoorschriften die een impact op het project kunnen hebben

Ontwerp

 • Analyseren van de bouwplaats en bestaande condities, lichtinval en schaduwplaatsen, andere omgevingsfactoren (geluid, topografie)
 • Voorstel van verschillende ontwerpvoorstellen, gebaseerd op de projectdoelstellingen
 • Ontwikkelen van een ontwerp waarbij verschillende bouwsystemen, componenten en afwerkingen in verwerkt zijn

Bouwaanvragen en administratie

 • Opstellen van het administratief dossier nodig voor de bouwvergunning
 • Begeleiden en bijstaan doorheen dit proces

Uitvoeringsfase

 • Evalueren van de externe studies binnen het architecturale kader
 • Opmaken van de verschillende aanbestedingsdossiers zoals. ruwbouw, timmerwerk, buitenschrijnwerkerij, dakwerken, gevelbekledingen, technieken, binnenschrijnwerk, pleisterwerken…
 • Opvolgen van de aanbestedingen
 • Prijsvergelijking van de ontvangen offertes, zodat een objectieve keuze kan gemaakt worden tussen de potentiële bouwpartners
 • Controle van de werken
 • Controle en nazicht van de rekeningen
 • Bijstand bij de oplevering

 

Specifieke ontwerpdiensten

In aanvulling op de totaalprojecten kunnen we ook tegemoet komen aan kleinere individuele ontwerpen, afhankelijk van de noden van onze klant.

Elk project en elke klant is verschillend en vereist andere diensten van ons. We zijn er om jullie te begeleiden gedurende het project en stellen ons beschikbaar op voor alle projecten.

Het goede nieuws is dat we ervaring hebben in heel wat gebieden en we een set aan vaardigheden kunnen aanbieden welke ons uniek en bekwaam maakt.

Er zijn heel wat voordelen verbonden om te werken met een architect aan uw project. De voordelen wegen niet op tegenover de kost om jullie een totaal afgewerkt huis op maat te voorzien en op die manier een aangename thuis te geven. We kunnen ons geen betere return on investment inbeelden.

www.aeon-architecten.be

Gerelateerde Artikels

Andere Artikels

ACO breidt het tuinassortiment uit

7 February 2022, 10:48 by ACO

Een nieuw jaar, dat zijn nieuwe producten. Ook in 2022 zijn er enkele nieuwigheden bij ACO House & Garden.

Hahbo bouwt de nieuwe jeugdlokalen voor Chiro in Zaventem!

3 September 2021, 13:32 by HAHBO

130 leden van de Chiro MikMak zitten al ruim 3 jaar in oude containers vlakbij het voetbal- en tenniscomplex aan het Zeen te Sterrebeek/Zaventem.

KWS-afscheiders op maat van het ambitieuze Alibaba

2 September 2021, 10:56 by ACO

In het kader van de werken voor Alibaba op de luchthaven van Bierset is Nelles Frères verantwoordelijk voor de bodemsanering, de grondwerken, de ondergrondse waterafvoer, een deel van de nutsle

PowerDrain Seal in, de goot die nieuwe mogelijkheden biedt

7 April 2021, 10:33 by ACO

Zonder volledige betonomhulling klaar voor het zware werk

Elegant en discreet afwateren in de tuin met de nieuwigheden van ACO

2 April 2021, 12:30 by ACO

Ook in deze bizarre tijden staat ACO niet stil. Zo wordt het gamma ACO Garden omgedoopt tot “ACO House & Garden”. We willen hierbij complete watermanagement oplossingen bieden.

De nieuwe generatie douchegoten van ACO

2 April 2021, 12:23 by ACO

Het leven kan soms ingewikkeld zijn, streven naar eenvoud is dan ook vaak een verademing. Daarom komt ACO Douche naar buiten met een nieuwe generatie douchegoten.

Akoestische eigenschappen van een spouwmuur met gordijnen

VIDEO | 13 November 2020, 11:44 by Does It Hertz

De experten van Does It Hertz zijn er in geslaagd om via een meerlagig gordijn, door de juiste materialen te combineren en creatief op te hangen, het principe van een spouwmuur na te bootsen.

Sloop en heropbouw van 21% naar 6% BTW

2 November 2020, 20:19 by Bouwdatabase

Vanaf 1 januari 2021 wordt het mogelijk om gedurende een periode van 2 jaar te slopen en herbouwen aan 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21%. Ook reeds opgestartte dossiers komen in aanmerking